Чи шкодить дереву збір весняного соку? |
Щовесни ми спостерігаємо одну і ту саму картину, люди з пляшками, каністрами та іншими ємностями йдуть до лісу. Там води збирають весняний сік, який починає йти деревами. Найбільш відомий — березовий сік, тому що він самий солодкий з тих, які можна зібрати. Ще смачний кленовий, але збір не розповсюджений в Україні. Тому на первому місці саме березовий сік? Але, як ви знаєте, для того, щоби зібрати сік, треба зробити дирку в живому дереві, або зробити рану на дереві, через який сок буде стікати. Чи не шкодить це самому дереву і чи не загине воно в результаті такої приємної «обробки» людиною?
Почнемо з того, що треба розбиратися з тим, як сік циркулює в тканинах дерева. Сік йде по зовнішній частині дерева, тобто по тканинам, які найближче до краю, до кори. І коли це відбувається, то навіть невеликий круговий розріз може призвести до того, що ваше дерево загине. Цей розріз має йти по кругу, на глибину в пару сантиметрів. Все. Волога більше не буде йти до листя та бруньок, а також не зможе передавати вниз корисні мікроелементи, які відкладаються в корінні на зиму.
Тому, якщо ви готуєтесь до збору весняного березового соку, коли вам не хочеться березовий сік купити в магазині, в розлитих банках, то не робіть кругового розрізу. Достатньо зробити невелику дирку в стовбурі, діаметром півсантиметра (як олівець чи ручка). І в отвір треба вставити пластик від ручки, чи трубку від крапельниці. Для особистого використання вам буде достатньо однієї такої дирочки. Тому що 1 доросле дерево дає до 3 літрів соку за день. Цього більш, ніж достатньо, щоби пити цілий день. Враховуйте, що в ньому ще є цукор і він п’ється легше, ніж звичайна вода. Березовий сік — прекрасний весняний напій.
Чому тоді люди ходять в ліс, а не купують сік в магазинах?
Це через виробників. В наш час, коли навколо стільки хімії і замінників, часто продукт не відповідає нормам та складу. Всі хочуть заробити, а фармацевтика і хімія дозволяють маніпулювати вашим смаком, коли вам дають продукт, який схожий, але не є корисний для здоров’я. Варто шукати нормальних виробників, як «Карпати Насолоджуйся». Це виробник, який не використовує замінники та добавки на своїму заводі. Цукор сам по собі прекрасний консервант, і ви це знаєте з дитинства. Достатньо додати цукор в варення чи джем, сварити його, закрутити в банки і вони можуть стояти роками. Це правда. Однак, вас запевняють, що потрібно додавати консерванти окрім цукру. Вони тільки здешевляють продукцію, а не роблять її кращою.
Комментировать | « Пред. запись — К дневнику — След. запись » | Страницы: [1] [Новые] |