-Помощь новичкам

Всего опекалось новичков: 2
Проверено анкет за неделю: 0
За неделю набрано баллов: 0 (81646 место)
За все время набрано баллов: 16 (29119 место)

 -Поиск по дневнику

Поиск сообщений в Metodika

 -Подписка по e-mail

 

 -Статистика

Статистика LiveInternet.ru: показано количество хитов и посетителей
Создан: 10.02.2010
Записей: 4230
Комментариев: 4420
Написано: 9543



Чому від цибулі плачуть?

Вторник, 04 Февраля 2014 г. 19:35 + в цитатник

3676705_1000 (700x174, 48Kb)

«Сидить дід, у сто шуб одягнений, хто його роздягає, той сльози проливає». Причина такої сльозоточивості від цибулі криється в особливій речовині - лакриматор (лат. lacrima - сльоза ). Коли цибулина розрізається, лакриматор виділяється і розчиняється у воді і сльозах людини. При цьому утворюється сірчана кислота, яка і дратує слизову оболонку ока. Якщо цибулю перед чищенням заморожують, то активність лакриматорів різко знижується. І тепер знаходиться своє пояснення, чому цибулю чистять, змочуючи її або ніж водою - лакриматор розчиняється у воді і практично не виділяється в повітря.

Цибуля належить до групи рослин Alliums, до якої входять ріпчаста цибуля, цибуля-шалот, часник і цибулю-порей. З давніх часів ці види, як і багато інших рослин, ведуть війну з тими, хто намагається їх з'їсти. Жертвою «хімічної зброї » стають і наші очі, коли ми нарізаємо цибулю на кухні.

Захисна стратегія багатьох цибулевих досить складна. У їхніх клітинах містяться ензими, що можуть руйнувати деякі молекули, наприклад певний тип амінокислот. У нормальному стані ці дві субстанції зберігаються в різних частинах клітини і в контакт не вступають. Але коли хтось ризикне відкусити шматочок цибулі або часнику, то руйнує безліч клітин і підсилює змішування. Те ж саме відбувається, коли ми розрізаємо цибулину.

Хімічні реакції, які при цьому починаються, призводять до появи сполук сірки. Спочатку один або кілька атомів сірки вже містилися в амінокислотах, але при руйнуванні стінок клітини амінокислоти вступили в реакцію з ензимами. Продукти останньої - прекрасні інсектициди, що відлякують комах і додають рослині неприємний смак (йдеться про сиру цибулю), така захисна реакція іноді може виявитися дуже ефективною.

Хімічний склад «зброї» варіює залежно від виду рослини. Тим часом у звичайної цибулі отруйні сірчані кислоти, вони нестабільні і легко вступають в реакцію з ензимом, перетворюючись в іншу речовину - тіопропанол -S- оксид. Його молекула має хімічну формулу C3H6SO. Тіопропанол -S- оксид є прекрасним засобом захисту від комах, навіть кращим, ніж сірчані кислоти - адже не вони, а це сильне з'єднання змушує ридати кухарів.

Ну а оскільки речовина дуже летюча, вона легко піднімається до наших очей, які захищаються, як можуть: виділяють сльози і змивають з оболонки ока чужорідну суміш. Що найнеприємніше - вступаючи в контакт з водою (у тому числі і сльозами ), невелика частина тіопропанол -S- оксиду перетворюється на сірчану кислоту H2SO4. На радість, доза ця мізерно мала, але все ж не слід нехтувати запобіжними заходами, оскільки йдеться про найсильнішою з існуючих кислот.

Інформаційний партнер 1000ask.info

Метки:  



 

Добавить комментарий:
Текст комментария: смайлики

Проверка орфографии: (найти ошибки)

Прикрепить картинку:

 Переводить URL в ссылку
 Подписаться на комментарии
 Подписать картинку